















Pædagogik, psykologi og didaktik
PPD – Pædagogik, psykologi og didaktik
Det pædagogiske fagområde omfatter almen- og målgrupperettet pædagogik, psykologi og didaktik samt specialpædagogik.
Formålet med det pædagogisk-psykologiske fagområde på Den frie Lærerskole er at uddanne de studerende til gode lærere i de frie skoler samt give dem lyst og evne til at bidrage til udviklingen af den grundtvig-koldske skoletradition.
Det pædagogiske fagområde skal derfor medvirke til de studerendes bevidstgørelse om egen læreridenditet og lærerpersonlighed og sætte dem i stand til at tage begrundet stilling til forhold vedrørende dannelse og opdragelse samt undervisning og uddannelse, herunder lærerens handlemuligheder i forhold til elever, forældre, kolleger og myndigheder.
Hovedfaggruppens timetal som obligatorisk alment fag: 283
Som obligatorisk målgrupperettet fag på 5. årgang: 67
Målsætning:
Målet er, at den studerende:
- erhverver indsigt i pædagogisk filosofi, idehistorie, uddannelseshistorie, pædagogisk sociologi og uddannelsespolitik samt de frie skolers historie og lovgrundlag.
- reflekterer over psykologiske problemstillinger og får kendskab til tilhørende teorier, begreber og metoder samt forskning.
- opdager sammenhænge mellem det idebærende arbejde i de frie skoler og begrundede didaktiske refleksioner.
- bliver i stand til at foretage en psykologisk analyse og vurdering med henblik på at udvikle forståelse for den psykologiske kompleksitet i pædagogisk praksis.
- bliver i stand til at analysere, vurdere og diskutere pædagogiske teorier og principper for valg af indhold og undervisningsmaterialer, undervisningens tilrettelæggelse og læringsaktiviteter set i relation til de frie skolers idegrundlag og undervisningens formål.
- afprøver demokratiske læreprocesser for at afprøve elevers aktive medvirken i planlægning, tilrettelæggelse og evaluering af egen læring og undervisningsprocessen.
- ser kompetencer og handlemuligheder i forhold til forskellige elever, forældre, kolleger, ledelse og myndigheder, der har betydning for lærervirksomhed.
- øger kendskabet til sig selv og udvikler evne til at indleve sig i og tage stilling til andres virkelighedsopfattelse, væremåde og handlemuligheder under forskellige livsvilkår og kulturer.
- erhverver sig et handlingsberedskab / en handlingskompetence, som muliggør hensyn til såvel individuelle og fælles som aktuelle og udviklingsorienterede interesser.
- gør sig overvejelser om nyfortolkning af den folkelige oplysning – dannelse, demokrati og globalisering i det 21. århundrede.
Indhold:
- Træk af opdragelsens og uddannelsens historie, herunder opdragelsens sociologi, opdragelsesmønstre og opdragelsesnormer samt børn og unges opvækstvilkår.
- Udviklingsarbejder og udviklingsretninger inden for forskellige skoleformer.
- Skolens virksomhed, dens foranderlighed, værdigrundlag og samfundsmæssige forudsætninger, opgaver og indhold.
- Lærerens deltagelse i samvirket mellem skolen, forældrene og det omgivende samfund samt medvirken til elevernes medbestemmelse og forberedelse til deres aktive deltagelse i et demokratisk samfund.
- Intern og ekstern evaluering af undervisning og læringsaktiviteter med henblik på udvikling af kvaliteten i elevernes læring og skolens arbejde.
- Pædagogisk filosofi, etik, samfunds-, menneske- og dannelsessyn – herunder de frie skolers friheds- og dannelsessyn samt forholdet mellem dannelse og uddannelse.
- Lærings- og dannelsessyn i forskellige organisationsformer samt tilhørende undervisningsprincipper – eksempelvis differentieret undervisning og projektarbejde samt muligheder og vanskeligheder i forbindelse hermed.
- Pædagogiske og didaktiske refleksioner omkring – undervisning og læring i forhold til forskellige erkendelsesformer og i forhold til praktisk musisk virksomhed – undervisningsindholdets organisering, behandling og perspektivering i skolefag, tværgående emner og problemstillinger samt vekselvirkningen mellem disse.
- Et bredt udsnit af psykologiens pædagogiske relevante problemstillinger og de tilhørende begreber, metoder, teorier og empiriske resultater.
- Læsningens pædagogik og psykologi.
- Udviklingspsykologi – menneskets kognitive, emotionelle og sociale udvikling som forudsætning for læring og samvær.
- Kognitionspsykologi – intelligensteorier og neuropsykologi.
- Personlighedspsykologi – personlighedsbegrebet som grundlag for at forstå individets lærings- og udviklingsmuligheder.
- Socialpsykologiske temaer – herunder det sociale samspils betydning for læring og trivsel i klasserummet, interaktion mellem mennesker med forskellige etniske og kulturelle baggrunde samt børns opdragelse og socialisering.
- Unges og voksnes læringsmuligheder i moderniteten.
- Psykologisk og erkendelsesteoretisk beskrivelse, analyse og vurdering af problemstillinger, der har relation til forskellige former for lærervirksomhed, lærerpersonlighed og professionel læreridenditet.
- Pædagogisk psykologi.
- Kommunikation og udvikling af kommunikative færdigheder med henblik på undervisning, samtale, rådgivning og vejledning af elever og forældre.
- Organisationspsykologi, samarbejde og ledelse.